PLATAFORMA PER LA
DIGNIFICACIÓ DE LA

VIL·LA ROMANA DE CALELLA

Et mantindrem informat!

 

LA PLATAFORMA

Amb la intenció de dignificar la vil·la romana de Calella, descrita com una de les més importants de la Mediterrània, i amb la voluntat de sumar esforços per revertir una planificació urbanística de la zona que sotmet l’ala sud de la Vil·la sota un supermercat i pisos, la present plataforma ciutadana treballarà en base a tres objectius: 

1. Difondre a la població informació sobre el jaciment i característiques.

2. Mobilitzar a la ciutadania davant les ingerències privades que obstaculitzen la màxima expressió i projecció del jaciment.

3. Vetllar perquè continuïn les excavacions i que s’estableixi un projecte d’intervenció de la vil·la romana complerta.

Amb la finalitat de revertir unes males pràctiques mercantilistes que supediten part de la vil·la romana de Calella a estar soterrades sota un supermercat i pisos i treballant per dignificar un bé patrimonial que atorga un valor afegit molt important al poble, a nivell cultural i turístic, neix aquesta plataforma ciutadana que entre totes i tots hem d’anar alimentant.

Llegeix el manifest, i si vols, signa el nostre change.org


Si t'interessa estar-ne informada, subscriu-te.

 

LA VIL·LA ROMANA

A la zona del Roser-Mujal hi ha enterrada una vil·la romana de les més grans de la Península Ibèrica i de les més ben conservades. Les vil·les eren, conjuntament amb les ciutats, unitats d’ordenació del territori que representaven la civilització romana. Eren, alhora, unitats de producció i residència familiar. 

D’acord amb aquests criteris tenien tres parts, la Vil·la residencial, la Vil·la rústica i la Vil·la fructuària: 

La Vil·la residencial. S’articulava al voltant d’un pati central o atri i podia tenir també un jardí interior o peristil (que posteriorment inspirarien els claustres dels monestirs) que a voltes complementava l’atri o el substituïa. En les excavacions del Mujal encara no s’ha arribat a l’atri, el que es veu és la part posterior de la Vil·la residencial que desembocava a l’atri. Quan més gran era la Vil·la ( i la de Calella ho és) més elements incorporava: decoracions amb pintures, mosaics, banys termals (que ja s’han trobat en les excavacions), biblioteca, sales de reunions, etc.

La Vil·la de Calella mirava al mar, donava a un dels ramals de la Via Augusta que sortia de Blanes i tenia davant mateix la platja (a l’alçada del carrer Església) i un port. 

La Vil·la rústica era la residència dels treballadors, i en el cas de Calella, on també s’elaborava i es guardava la producció agrícola, concretament els trulls per a la producció del vi. La Vil·la de Calella es construeix sota la República en el moment de l’inici del gran boom del vi laietà que es posa de moda a tot el domini Romà (s’han trobat àmfores de la Vil·la de Calella a l’actual Anglaterra, ja sota l’Imperi). Aquesta part de la Vil·la de Calella es troba pròpiament sota el Roser i s'estén per sota la Nacional II. 

La Vil·la fructuària recollia els tallers, en el cas de Calella els forns per a la producció de les àmfores, gerres i altres peces de ceràmica. Se situaria sota els apartaments Toika. 

Filosòficament parlant el concepte territorial d’una Vil·la romana arrela en una síntesi entre estoïcisme (deure, treball), epicureisme (plaer, banys, pintures, escultures, mosaics) i llibertat republicana (l’autosuficiència necessària per no dependre dels poders).

Els terrenys privats on hi ha la part sud del jaciment estaven abandonats i sense ús fins que, a voltants del 2.000, uns promotors hi van voler construir pisos residencials i pàrquings. Al trobar-se amb les restes, van decidir parar les obres, degut a l’obligació de dur a terme les excavacions. Els terrenys altre cop quedaren abandonats fins que, el govern d’aleshores, va decidir posar-hi un pàrquing municipal -l’any 2013- preservant-ne les runes. 

Ja en la present actuació -l’any 2019- es va modificar el POUM perquè la cadena de supermercats ALDI pogués instal·lar-hi una mitjana superfície comercial amb dues plantes de pàrquing compartides amb GESTVIA. Prèviament s’havien portat a terme prospeccions que apuntaven la magnitud del jaciment. 

Iniciats els tràmits per la instal·lació del supermercat i amb el dret a vol a les plantes superiors per l’Ajuntament -és a dir a poder construir-hi a sobre-, primer es va intentar ubicar serveis sanitaris i més tard educatius. Davant la negativa de les administracions competents -sanitàries i educatives- de portar a terme aquests serveis, s’optà per l’opció d’ubicar-hi pisos de lloguer assequible. Es va fer la modificació del POUM l’abril del 2021. 

Davant d’aquests procediments fem les següents consideracions:

1. El govern de la ciutat de Calella i el seu soci estable han començat la casa per la teulada. Quan únicament s’havien portat a terme les prospeccions i sense saber la magnitud i envergadura de la vil·la romana, que s’està coneixent a l’actualitat, es va elaborar un pla específic d’usos que en va condicionar el futur. Altrament es va desestimar la proposta per un consens post excavacions a l’hora d’elaborar un pla de zona.

El primer error de l’equip de govern a l’Ajuntament de Calella han estat les diverses reordenacions, via POUM, de la zona del Mujal-Roser abans de la realització de les excavacions, hipotecant d’aquesta manera les decisions futures en base a les noves troballes. 

 

2. El segon error ha estat no entendre què tenien entre mans en la zona Roser-Mujal. Que no es tracta només de la zona on ara estan excavant. Sinó que en el conjunt de la zona hi ha soterrada una Vil·la romana (que ja hem explicat) de les més importants de la Península Ibèrica. 

L’equip de govern va considerar que la cosa no valia el suficient per a dedicar-hi recursos públics i va buscar una sortida limitada-parcial-privada com a solució. Va procedir a la mercantilització dels terrenys on es construirà l’Aldi, amb unes modificacions del POUM que els feien augmentar de valor a canvi d’una participació en aquest increment de valor que s’invertia en la preservació i soterrament d’una fracció de Vil·la. Es tracta de si hi ha voluntat o no, en un projecte a mig i a llarg termini, de recuperar el màxim possible de tota la Vil·la romana, de tot el conjunt arquitectònic, que com veiem aniria, aproximadament, des de la rotonda de la riera fins al pàrquing del Roser. Es tracta de si val la penar invertir diners i esforços en aquest projecte. 

 

3. Els ciutadans, entitats i partits de l’oposició han patit opacitat per part del consistori. Escudant-se en que són negocis privats no s’ha pogut fiscalitzar el projecte. El ple de l’Ajuntament ha votat dues vegades en contra de que es faci una consulta popular. 

Per tant, la planificació de la zona ha estat opaca, unívoca, unidireccional i no participada.

4. La modificació del POUM del 2019 va significar una revalorització dels terrenys -degut al canvi d’usos- en favor de l’ALDI. Aquests terrenys que havien estat abandonats durant molts anys i que tenien un valor relatiu i assequible per l’Ajuntament, ara són de l’ALDI.

5. Els canvis d’usos i línies d’actuació en el dret a vol sobre la mitjana superfície s’han fet sense cap planificació, se li han donat tres usos diferents. Ara pensen fer pisos de lloguer assequible. 

 

LA TELEVISIÓ

LA RÀDIO

LA PREMSA

14.jpg

Las obras de un supermercado sacan a luz un yacimiento romano en Calella

20 minutos

5.jpg

L’Ajuntament de Pineda compra una finca per conservar-ne un

aqüeducte romà

calella.com

1.jpg

El Govern improvisa modificacions urbanístiques per permetre l’Aldi i habitatges

calella.com

7.jpeg

Patrimoni segueix amb atenció l’excavació del jaciment romà del Roser

Ràdio Calella Televisió

11.jpg

Els promotors de la consulta de l’Aldi qüestionen la legitimitat del projecte

Ràdio Calella Televisió

14.jpg

Excaven la vil·la romana

de Calella on es farà un Aldi

El Punt Avui

6.jpg

Debat a Calella sobre un jaciment romà

al descobert per les obres

d'un supermercat

TV3

2.jpg

Engeguen una petició a la plataforma Change.org per aturar la construcció de l’Aldi

calella.com

8.jpg

La CUP fa un últim intent

per frenar la construcció

de l’Aldi

Ràdio Calella Televisió

12.jpg

Els promotors de la consulta sobre esperen aclariments jurídics de l’Ajuntament

Ràdio Calella Televisió

13.jpeg

Las obras de un supermercado sacan a luz un yacimiento romano en Calella

La Vanguardia

4.jpg

La Generalitat no veu problema amb el supermercat sobre el jaciment del Roser
“si es fa ben fet”

calella.com

3.jpg

Les excavacions al jaciment

del Roser destapen un centre residencial i unes termes

calella.com

10.jpg

El Ple Municipal diu no

a la consulta popular

de l’Aldi

Ràdio Calella Televisió

 

SUBSCRIU-ME

Et mantindrem informat!

Vols veure el jaciment? Aquí podràs trobar-lo...

logotip.png