CONSULTA POPULAR SOBRE L’HABILITACIÓ D’UNA PLATJA

PER A GOSSOS A CALELLA

RECOLLIDA DE SIGNATURES

Necessitem la teva signatura per fer

una platja per a gossos a Calella.

Tant si la vols, com si no la vols, signa per exercir el teu vot a decidir.

 

L'OBJECTIU

Aconseguir les signatures necessàries per fer una consulta popular no referendària a Calella. Necessitem exactament 1.560 signatures.

 

LA PREGUNTA

Estaria d’acord en modificar l’Ordenança Municipal de Convivència i Via Pública, en el seu art. 60.6, on prohibeix la circulació i estada d’animals domèstics a les platges, de maig a octubre, i així poder habilitar un espai a la platja per a  gossos per tot l’any?

 

PERSONES CRIDADES A PARTICIPAR

Les persones que estan legitimades a participar, mitjançant votació, en aquest procés de consulta popular no referendària seran:

a) Les persones empadronades a Calella majors de setze anys, que no tinguin censat un gos al registre del cens d’animals de companyia de Calella, que tinguin la condició política de catalans, incloent-hi els catalans residents a l’estranger.     
*Aquests darrers han de sol·licitar prèviament la inscripció en el registre creat amb aquest efecte.

b) Les persones majors de setze anys nacionals d’estats membres de la Unió Europea, que no tinguin censat un gos al registre del cens d’animals de companyia de Calella, inscrites en el Registre de població de Catalunya que acreditin un any de residència a Calella continuada immediatament anterior a la convocatòria de la consulta.

c) Les persones majors de setze anys nacionals de tercers estats inscrites en el Registre de població de Catalunya i amb residència legal a Calella durant un període continuat de tres anys immediatament anterior a la convocatòria de la consulta, que no tinguin censat un gos al registre del cens d’animals de companyia de Calella.

 

LA CRONOLOGIA

3 OCTUBRE 2019

Es rebutja la 1a moció al ple municipal, (moció de la CUP Calella amb el suport d'ERC i Comuns) amb el vot de qualitat de l'Alcaldessa.

- 8 vots a favor: CUP, ERC i Comuns

- 8 vots en contra: PdeCat i PSC

- 1 abstenció: C's

15 SETEMBRE 2020

Es rebutja la 1a proposta de consulta popular sobre l'habilitació d'una platja per gossos a Calella.

- 9 vots a en contra: PDeCat, PSC i C's

- 8 vots en favor: CUP, ERC i Comuns

19 DESEMBRE 2019

Es rebutja la 2a moció al ple municipal, (moció de la CUP Calella amb el suport d'ERC i Comuns) amb el vot de qualitat de l'Alcaldessa.

- 8 vots a favor: CUP, ERC i Comuns

- 8 vots en contra: PdeCat i PSC

- 1 abstenció: C's

25 FEBRER 2021

S'aprova, per unanimitat del ple municipal, la 2a proposta de consulta popular sobre l'habilitació d'una platja per gossos a Calella.

ELS MOTIUS

Exercir una democràcia real i directa. Encetar un nou sistema de fer política on l'interès i la participació ciutadana sigui l'eix de qualsevol decisió requerida per la mateixa ciutadania.

 

Qui no estima o no respecta els animals, no estima ni respecta a les persones. La Declaració dels drets dels animals de 1978 diu: “que el respecte dels animals per la humanitat és inseparable del respecte de la humanitat entre sí mateixa”.

 

Hi ha una llei que ens habilita a poder fer-ho. Per tant, és un dret individual i col·lectiu reconegut, i que volem exercir, si així els calellencs i les calellenques ho decideix.

- LLEI 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars

no referendàriesi d'altres formes de participació ciutadana.

Ho hem intentat presentant dues mocions al ple municipal, decaient les propostes pel vot de qualitat de l'Alcaldessa (8 vots en contra de PDeCat i PSC, 8 vots a favor de CUP, ERC i Comuns, i una l'abstenció de C's).

- Moció presentada per la CUP Calella

amb el suport d'ERC i Comuns al ple municipal del 3 d'Octubre de 2019.

- Moció presentada per la CUP Calella

amb el suport d'ERC i Comuns al ple municipal del 19 de Desembre de 2019.

Dels 6 partits representats al Ple municipal, 4 d’ells porten als seus programes la implementació d’una platja de gossos, el que suposa un 51,24% de l’electorat (4189 vots).

La platja és un espai públic que a Calella ocupa una zona del litoral de 2.967 metres lineals (2,9 Km lineals) i una superfície total de 164.228 m², i creiem que hi ha espai per tothom.

 

PREGUNTES FREQÜENTS (FAQS)

QUI ÉS EL GRUP PROMOTOR?

El grup promotor de la consulta està format per 3 persones vinculades a la CUP.

Es va haver de fer així perquè la llei no permet que un grup municipal presenti una iniciativa ciutadana de consulta popular no referendària.

QUÈ VOL DIR CONSULTA POPULAR NO REFERENDÀRIA?

Vol dir que no és vinculant, és a dir, el resultat és només informatiu. Tot i que en aquest cas, l'Alcaldessa ha anunciat que acatarà el resultat.

PER QUÈ LES PERSONES QUE TENEN GOS CENSAT AL REGISTRE D'ANIMALS DE COMPANYIA NO PODEN VOTAR?

Hi ha poblacions a Catalunya que ho han dut a terme. Amb voluntat del ple municipal, hagués estat més fàcil. No ha estat així i hem hagut de fer una consulta sectorial.

La primera vegada que vam presentar la consulta popular, la participació era general, és a dir, tota la població major de 16 anys empadronada a Calella. Aquesta proposta va decaure al ple amb els vots negatius de PDeCat, PSC i C's. Se'ns va prohibir fer-la general, ja que el Tribunal Constitucional va retallar la llei sobre la que treballem. 

Aquesta vegada hem hagut de presentar-la de forma sectorial, forçadament. Evidentment, nosaltres volíem que votés tothom, sobretot aquells qui tenen gos (ja que creiem, que amb excepcions, votarien a favor de l'habilitació d'una platja per a gossos a Calella). Finalment decidim preguntar a totes aquelles persones que no tenen gos censat al registre municipal d'animals de companyia. És la manera menys lesiva per a la participació (1123 gossos censats al registre municipal d'animals de companyia).

PER QUÈ AQUESTA PREGUNTA?

La pregunta també ha estat un canvi d'estratègia forçat. Una de les raons perquè l'equip de govern va utilitzar per tirar enrere la primera proposta de consulta popular, va ser que les ordenances municipals no ho permetien.

PER QUÈ ARA?

Veieu la Cronologia. Fa molt temps que va començar aquest procés. El camí ha estat llarg, i no per voluntat nostra, sinó perquè no s'ha arribat a cap acord en sessió plenària. 

PER QUÈ CALEN LES SIGNATURES?

La llei ho dicta d'aquesta manera. Creiem que dificulten tot el procés perquè sigui feixuc i es desisteixi. La determinació i perseverància de l'Assemblea de la CUP Calella, ens ha permès arribar aquí.

Tot just hem aconseguit tenir la possibilitat de fer una consulta popular. Això sí, només si aconseguim el 10% de signatures de totes les persones cridades a participar.

QUÈ ES FA AMB LA MEVA SIGNATURA?

Les apilarem i les portarem a l'Ajuntament perquè les validin. Un cop validades i la consulta popular hagi finalitzat (al·legacions o impugnacions incloses), es destruiran.

En cap cas se'n farà cap estudi, o es cediran a tercers, empreses, etc. El seu ús és només un tràmit burocràtic.

SI NO S'ACONSEGUEIXEN LES SIGNATURES, QUÈ PASSA?

Doncs que no es farà la consulta popular.

QUIN COST TINDRÀ PEL POBLE AQUESTA CONSULTA POPULAR?

Encara és d'hora per saber-ho. Cal consensuar amb l'equip de govern el funcionament d'aquesta consulta popular (si s'aconsegueixen les signatures).

 

Tot i que nosaltres creiem que és una inversió. Una inversió en democràcia i en una forma de funcionar diferent.

També volem comentar que hagués estat molt més fàcil i econòmic, haver pactat aquesta consulta en ple municipal. Ens estalviaríem, per exemple la recollida de signatures i la seva validació. També tots els tràmits realitzats, i tot aquell temps invertit pel personal i càrrecs electes de l'Ajuntament per tramitar-los.

QUAN ES FARÀ LA CONSULTA?

No hi ha data. 

El principal motiu és que encara no s'han aconseguit les signatures necessàries per dur-la a terme.

PUC COL·LABORAR AMB EL PROJECTE DE LA CONSULTA POPULAR?

Ens aniria súper bé la teva ajuda. Envia'ns un correu electrònic a cupcalella@gmail.com, calella@encomu.cat o a calella@esquerra.cat i t'explicarem com pots ajudar.

 

VULL SIGNAR!

A aquest mapa pots trobar els llocs de Calella que tindran fulls de signatura:

També pot signar a les diverses taules informatives que muntarem pel poble.

 

Si t'és més fàcil, pots enviar-nos un correu electrònic a cupcalella@gmail.com, calella@encomu.cat o a calella@esquerra.cat i farem per trobar-nos.

erc.jpg
cup_calella.jpg
cec.jpg